Timjami-valkosipuli lipeäkala reseptikuva | Hätälä

Timjami-valkosipuli lipeäkalaa

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (0)

Arvioi resepti tähdillä

Loading...
Kokeile lipeäkalaa aivan uudella tavalla! Keittiömestarit Jarmo Ojala ja Petteri Luoto päivittivät joulupöydän perinneherkun 2020-luvulle reseptillä, jossa lipeäkala paahdetaan timjamin ja valkosipulin kanssa. Jos siis aiemmin olet arastellut lipeäkalan kokkaamista, kannattaa kokeilla tätä huumaavan tuoksuista ja herkullisen makuista versiota. Tässä reseptissä lipeäkala tarjoillaan perunaohukaisen ja tilliöljyllä marmoroidun piimädressingin kera. Nappaa lipeäkalaresepti talteen ja katso ohje myös videolta! Lisää inspiraatiota joulun kalatarjoiluihin löydät Joulukalat-teemasivultamme.

Ainekset

n. 400 g Hätälän lipeäkalaa (paketista puolikas kala)

Timjami-valkosipuliöljy:
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
½ sitruuna, kuorta raastettuna
½ dl oliiviöljyä
Perunaohukainen:
250 g kuorittua kypsää perunaa (jauhoinen lajike, esim. Rosamunda)
½ dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1–3 rkl vehnäjauhoja
voita paistamiseen
Piimädressing:
½ dl piimää
½ dl majoneesia (esim. Hellmann’s)
½ raastettu sitruuna, kuorta raastettuna
ripaus suolaa
Tilliöljy
½ pnt tuoretta tilliä
½ dl rypsiöljyä
ripaus suolaa

Valmistus

Ota lipeäkala pois pakkauksesta ja pyyhi kevyesti ylimääräiset nesteet paperilla. Mausta suolalla ja pippurilla n. 10 minuuttia ennen uuniin laittoa. Suola saa imeytyä huolella kalaan.

Hienonna timjami veitsellä hienoksi. Sekoita kulhossa murskatun valkosipulin, raastetun sitruunankuoren ja oliiviöljyn kanssa.

Laita lipeäkala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Valele kalan nahaton puoli timjami-valkosipuliöljyllä. Kypsennä kala vuoassaan 175 °C -asteisessa uunissa. Kypsennysaika riippuu kalafileen paksuudesta. Käyttämällä digitaalista paistomittaria voit optimoida tarkan paistoajan. Kala on tarjoiluvalmis, kun se saavuttaa 70 °C sisälämmön. Keskimääräinen paistoaika on 35–40 minuuttia.

Keitä kuorettomat perunat kypsiksi suolavedessä. Tee perunoista muusi kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita pallovispilällä tasaiseksi massaksi. Lisää kerma ja vehnäjauhot ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Massan kuuluu olla paksuhko, ja sen paksuutta voi säädellä vehnäjauhoilla. Ota kauhalla perunaohukaistaikinaa kulhosta ja paista kuumalla paistinpannulla voissa rapeiksi ohukaisiksi.

Sekoita kaikki piimädressingin aineet kulhossa nopeasti sekaisin. Sekoita tehosekoittimella tilli ja öljy tasaiseksi ja mausta suolalla. Yhdistä kulhossa piimädressing ja tilliöljy pyöräyttämällä kevyesti lusikalla. Piimädressingiä ja tilliöljyä ei ole tarkoitus sekoittaa tasaiseksi, vaan tilliöljy saa erottua marmorimaisina juovina.

Nosta kypsennetty kala uunista. Anna sen jäähtyä muutama minuutti vuoassa.

Annoksen kokoaminen: Nosta lautasen pohjalle perunaohukainen. Nostele kypsennetystä lipeäkalafileestä lusikalla tai lastalla n. 100 g:n kokoinen annospala perunaohukaisen päälle. Asettele tilliöljyllä marmoroitu piimädressing perunaohukaisen ympärille. Lisukkeeksi sopivat etikkapunajuuriviipaleet, ja voit koristella annoksen tillillä ja tuoreilla yrteillä.

Katso video

Hätälän keittiössä – Timjami-valkosipuli lipeäkalaa – Lipeäkalaa uudella tavalla

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *