Riisi sushia varten | Sushiresepti | Hätälä

Sushi-riisi

Onnistuneen sushin tärkein elementti on pyöreäjyväinen riisi. Seuraa reseptiä, niin opit valmistelemaan, keittämään ja säilyttämään sushi-riisin oikeaoppisesti.

Ainekset

6 dl sushi-riisiä, esim. Kokuho Rose tai Tsurumai ovat hyviä lajikkeita
Noin 7 dl vettä
4 cm:n pala kombu-merilevää
Etikkaliemi:
200 ml riisiviinietikkaa
160 ml sokeria
2 rkl suolaa
1 rkl mirin-riisiviiniä
4 cm:n pala kombu-merilevää

Valmistus

Mittaa riisi kulhoon ja pese se. Riisiä pestään niin kauan, että vesi ei enää muutu sameaksi. Liota riisiä kylmässä vedessä 30 min. ja valuta sitten siivilässä 15 min.

Laita riisi kannelliseen paksupohjaiseen kattilaan ja lisää vesi ja kombu. Kombun voi jättää myös pois. Vettä tulee olla niin paljon että vesiraja on noin 2 cm riisin yläpuolella.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä riisiä kannen alla pari minuuttia. Alenna lämpöä niin, että riisi juuri ja juuri kiehuu. Keitä 10 minuuttia. Sammuta levy ja anna riisin hautua n.15 minuuttia. Älä sekoita riisiä keittämisen aikana äläkä avaa kantta turhaan. Kypsentäminen muistuttaa lähinnä höyryttämistä. Jos omistat riisinkeittimen, käytä sitä!

Kun olet laittanut riisin kiehumaan, yhdistä etikkaliemen ainekset toisessa kattilassa, kiehauta ja jäähdytä haaleaksi.

Kumoa kypsä riisi laakeaan kulhoon ja kaada lämmin etikkaliemi pienissä erissä riisin joukkoon. Riisin ja etikkaliemen suhde on 1:6 (1 osa etikkalientä ja 6 osaa raakaa riisiä). Sekoita varovasti puisella tai muovisella lastalla ”viiltävin” vedoin. Jäähdytä nopeasti huoneenlämpöiseksi – käytä apuna esim. viuhkaa. Sushiriisiä ei saa koskaan laittaa jääkaappiin, ettei se kovetu.

Katso myös maki sushin resepti, nigiri sushin resepti ja California roll -sushin resepti.