Lipeäkala perinteiseen tapaan
Ainekset
1–1,5 kg Hätälän lipeäkalaa
200 g pekonia
perunoita
herneitä
suolaa
mauste- tai valkopippuria
Valkokastike:
25 g voita
25 g vehnäjauhoja (n. 1/2 dl)
1/2 l maitoa
Valmistus
Lipeäkalan valmistus: Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois.
Valkokastikkeen valmistus: Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito. Sekoita kastike tasaiseksi, anna kiehua hiljalleen jatkuvasti sekoittaen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Keitä perunat ja herneet. Paista pekoni rapasakaksi pannulla.
.
Katso video
Tiesitkö
Ennen vanhaan lipeäkalaa syötiin pitkin vuotta. Ruotsin Skoonessa on monissa kodeissa säilynyt tapa syödä lipeäkalaa myös Martin päivänä, pyhäinpäivänä ja pääsiäisenä. Myös muualla Ruotsissa ja Norjassa lipeäkalakausi jatkuu pyhäinpäivästä pitkälle uuden vuoden puolelle. Meilläkin yhä useammat ovat huomanneet, että lipeäkala on erinomaista ruokaa, jota voi tarjota muulloinkin kuin vain jouluna.
Jos haluat kiinteetä kalaa liota sitä kylmässä vedessä noin kaksi tuntia
Jos haluaisin kalan nahattomaksi, miten neuvoisitte tekemään.
Nahka kannattaa poistaa vasta paistamisen jälkeen kypsästä lipeäkalasta, niin se irtoaa helpoiten.