Lippiscake reseptikuva | Hätälä

Lippiscake

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2)

Arvioi resepti tähdillä

Loading...
Tänä talvena kokataan lipeäkalaa aivan uudella tavalla, ja se tuoksuu erityisen hyvältä! Keittiömestarit Jarmo Ojala ja Petteri Luoto päivittivät joulupöydän perinneherkun 2020-luvulle reseptillä, jossa lipeäkala paahdetaan timjami-valkosipuliöljyllä kuorrutettuna. Tässä reseptissä lipeäkala pienitään perunoiden sekaan ja muotoillaan litteiksi kakuiksi, jotka saavat vielä pannulla rapean pinnan. Reseptin inspiraationa ovat olleet brittikeittiöstä tuttu fish cake ja Yhdysvalloissa tunnettu crab cake. Lippiscaket tarjoillaan hernepyreen kera ja annoksen viimeistelee kylmäsavulohisiivuun kääritty krassisalaatti. Nappaa resepti talteen ja katso lipeäkalaohje myös videolta! Katso inspiraatiota joulun kalatarjoiluihin myös Joulukalat-teemasivultamme.

Ainekset

500 g Hätälän lipeäkalaa
250 g kypsää perunaa (jauhoinen lajike, esim. Rosamunda)
40 g ruskistettua voita
1 dl panko-leipärouhetta
suolaa ja mustapippuria
Timjami-valkosipuliöljy
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
½ sitruuna, kuorta raastettuna
½ dl oliiviöljyä
Hernepyree
150 g pakasteherneitä
25 g sipulia (pienestä sipulista neljännes)
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 rkl voita
suolaa ja mustapippuria
Viimeistelyyn
Hätälän Kylmäsavulohisiivuja
Krassisalaattia tai pientä versosalaattia

Valmistus

Ota lipeäkala pois pakkauksesta ja pyyhi kevyesti ylimääräiset nesteet paperilla. Mausta suolalla ja pippurilla n. 10 minuuttia ennen uuniin laittoa. Suola saa imeytyä huolella kalaan.

Hienonna timjami veitsellä hienoksi. Sekoita kulhossa murskatun valkosipulin, raastetun sitruunankuoren ja oliiviöljyn kanssa.

Laita lipeäkala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Valele kalan nahaton puoli timjami-valkosipuliöljyllä. Kypsennä kala vuoassaan 175 °C -asteisessa uunissa. Kypsennysaika riippuu kalafileen paksuudesta. Käyttämällä digitaalista paistomittaria voit optimoida tarkan paistoajan. Kala on tarjoiluvalmis, kun se saavuttaa 70 °C sisälämmön. Keskimääräinen paistoaika on 35–40 minuuttia.

Keitä kuoritut perunat suolavedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Ruskista voi kattilassa ja kaada kypsien perunoiden päälle. Murskaa perunat haarukalla.

Nosta kypsennetty kala uunista. Anna sen jäähtyä muutama minuutti vuoassa. Ota sitten kypsennetystä kalafileestä haarukalla pieniä paloja ja sekoita ne murskattujen perunoiden kanssa. Lipeäkalasta haihtuu nestettä paistamisen aikana ja siinä syntyy luonnollisesti painohävikkiä, joten 500 g lipeäkalaa painaa kypsänä noin 250 g.

Lisää pankoleipärouhetta, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile käsillä massasta ensin palloja, jonka jälkeen litistä ne pihvimäisiksi kakuiksi. Paista kuumalla pannulla öljyssä nopeasti kakkuihin rapea pinta. Voit lämmittää Lippiscaket vielä uunissa kuumiksi juuri ennen tarjoilua.

Valmista hernepyree: Kuullota hienonnettu sipuli voin kanssa kattilassa. Kaada kattilaan kermaa ja kiehauta. Lisää päälle pakasteherneet. Anna niiden kiehahtaa, mutta älä keitä kattilassa pitkään – muuten herneiden heleä vihreä väri muuttuu harmaaksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja aja tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.

Nostele lämpimät Lippiscaket ensin lautaselle. Lusikoi hernepyreetä Lippiscaken ympärille. Kääri krassisalaattia tai pientä versosalaattia kylmäsavulohiviipaleen sisään ja nosta kääryle Lippiscaken päälle.

Katso video

Hätälän keittiössä – Lippiscake – Lipeäkalaa uudella tavalla

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *