Lohipaisti
Ainekset
1 kpl Hätälän lohifileetä (n. 1 kg)
8–10 g suolaa (1,5–2 tl)
mustapippuria myllystä
Yrttinen tuorejuustotäyte:
200 g tuorejuustoa
1 rasia Järvikylän Kalamix (tai ½ ruukkua lehtipersiljaa ja ½ ruukkua valkosipuliruohoa /ruohosipulia)
1 sitruunan kuoriraaste (vain keltainen osa)
hienoksi raastettua, tuoretta piparjuurta, noin 1 rkl
tai maun mukaan
1/4 tl mustapippuria myllystä ja ripaus suolaa
Yrttikuorrute pinnalle:
25 g vaaleita korppujauhoja
25 g paahdettua sipulirouhetta
10 g eli ½ ruukku tuoretta Järvikylän persiljaa
10 g eli ½ ruukku tuoretta Järvikylän ruohosipulia
Lisukkeeksi: Esimerkiksi rosollia ja keitettyjä perunoita tai perunamuusia.
Koristeeksi: Granaattiomenan siemeniä ja yrttejä.
Valmistus
Pyydä kauppasi kalaosaston myyjää poistamaan lohifileestä nahka, tai poista se itse. Mausta filee molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
Valmista yrttikuorrute: Laita korppujauhot ja paahdettu sipuli tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja lisää yhtä paljon tuoretta ruohosipulia ja persiljaa. Anna koneen pyöriä, kunnes muodostuu tasaisen vihreä yrttikuorrute.
Tee yrttinen tuorejuustotäyte sekoittamalla hienonnetut yrtit, mausteet ja tuorejuusto tasaiseksi tahnaksi.
Laita leivinpaperi työlaudalle. Nosta filee työlaudalle paperin päälle ”lihapuoli” ylöspäin. Tee kaksi viiltoa fileeseen poikittain, niin että voit laskostaa fileen kolmeen kerrokseen. Käännä filee varovasti ympäri ”nahkapuoli” ylöspäin. Levitä täytettä (noin 1/3 osa) keskimmäiselle osalle. Käännä pyrstöosa edellisen päälle. Lisää toiset 1/3 täytettä, ja käännä toinen pää täytteen päälle. Levitä loppu täyte paistin pinnalle.
Ripottele kuorrutus pinnalle, siirrä paisti uunipellille ja paista +200 °C:ssa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Laske tämän jälkeen uunin lämpö +90–100°C:een ja kypsennä paistia jäähtyvässä lämmössä noin 15–20 minuuttia. Mehukkaan paistin sisälämpötila on noin +50–55 °C. Jos haluat varmasti täysin kypsän paistin, odota kunnes mittari näyttää +60–65 °C.
Anna paistin hieman jäähtyä ja nosta se sitten tarjoiluastiaan leivinpaperin ja ison paistolastan avulla.
Tämä menee ehdottomasti kokeiluun!!!
Tässä meidän Tapaninpäivä ateria!
Millä voi korvata nuo kaikki sipuli tuotteet?
Hei! Paahdetun sipulirouheen tilalle voi kokeilla pinjansiemeniä, ja ruohosipulin tilalle sopii monenlaiset yrtit oman maun mukaan. Täältä löydät vinkkejä, mitkä yrtit sopivat yhteen kalan kanssa: https://hatala.fi/kala-ja-yrtit/