Lohipizza
Ainekset
Hätälän Loimulohta tai Savulohta
Kuorittuja katkarapuja
Rucolaa
Hyvää pizzajuustoa, esim. mozzarella
Pizzataikina:
1 kg vehnäjauhoja (00-jauho)
1 tl kuivahiivaa
noin 5,5 dl viileää vettä (n. 15 °C)
30 g suolaa
2 rkl oliiviöljyä
Pizzakastike:
Kuorittuja tomaatteja (2 purkkia, esim. Mutti)
Maustamiseen: ripaus suolaa, tuoretta valkosipulia, tuoretta basilikaa, oliiviöljyä
Valmistus
Valmista pizzataikina edellisenä päivänä: Lisää jauhoihin teelusikallinen kuivahiivaa ja sekoita hyvin. Lisää vähitellen 5,5 dl vettä. Lisää suolaa ja sekoita hyvin 20 minuuttia käsin tai 10 minuuttia yleiskoneella (käytä taikinakoukkua). Lisää öljy ja sekoita, kunnes öljy on imeytynyt.
Kun taikina on kimmoisa ja yhtenäinen, anna sen olla huoneenlämmössä leivinliinan alla tunnin ajan, jolloin se kohoaa kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa muutaman kerran ja nosta se isoon öljyttyyn muovilaatikkoon tai vastaavaan. Peitä kannella.
Ota seuraavana päivänä taikina pois jääkaapista ja pyöritä taikinapalloiksi (noin 200 g per pallo). Anna pallojen kohota liinan alla kaksinkertaisiksi.
Valmista pizzakastike: Murskaa tomaatit käsin tai survimella. Lisää revityt basilikanlehdet ja halkaistu valkosipulinkynsi, suolaa ja pari ruokalusikallista öljyä. Anna maustua muutama tunti. Poista valkosipulinkynnen puolikkaat kastikkeesta ennen käyttöä.
Kun taikinapallot ovat kohonneet valmiiksi, pyörittele ne pizzapohjiksi. Annostele pizzapohjille kastiketta ja levitä se pyörivin liikkein esim. kauhalla. Annostele seuraavaksi juusto tasaisesti. Lisää lopuksi pienitty loimulohi ja katkaravut.
Lämmitä uuni niin kuumaksi kuin se lämpiää ja paista pizzat uunissa pizzakiven päällä. Jos käytössäsi ei ole pizzakiveä, voit kuumentaa kotiuunin pellit ja laittaa pizzan paistumaan suoraan kuuman pellin päälle. Leivinpaperiakin voi käyttää, mutta se vain estää hyvän paistopohjan syntymisen.
Paistoaika riippuu uunin tehosta, mutta kun pizza näyttää hyvin paistuneelta, siirrä se vadille ja pirskottele päälle hieman hyvää oliiviöljyä. Pizzan päälle voi vielä annostella rucolaa ja laadukasta parmesaania.
Tiesitkö
Taikinapalloja voi myös pakastaa. Suojaa jäätyneet pallot esim. kelmulla. Sulata pallot jääkaapissa yön yli ja jatka ohjeen mukaan.