Marinoidut silakat
Ainekset
500 g Hätälän silakkafileitä
10 g tuoretta tilliä
Liotusliemi:
1,5 dl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
5 dl vettä
Kastike:
1 ½ dl dijonsinappia (maustettuna esim. mustaherukalla tai konjakilla)
0,2 dl vettä
2 dl ruokaöljyä
2 rkl sokeria
1 rkl väkiviinaetikkaa
1/2–1 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
Valmistus
Liota silakkafileitä etikka-vesiliemessä 4–5 tuntia tai yön yli. Valuta fileet.
Valmista kastike: laita pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle sinappi, sokeri ja suola. Lisää öljy tipoittain samalla vispilällä sekoittaen. Kun saat aikaiseksi emulsion, voit lisätä öljyn ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi etikka ja mausta. Jos kastike on liian paksua, sitä voi ohentaa tilkalla vettä.
Sekoita fileet, tilli ja kastike, ja annostele ne kauniiseen purkkiin. Anna sinappisilakoiden maustua vähintään 1 vuorokausi. Voit maustaa kastiketta myös tilkalla viskiä.
Samalla periaatteella voit valmistaa muitakin kylmiä silakkaruokia joulupöytään. Halutessasi voit poistaa nahat silakkafileistä ennen liotusta.
Kokeile esimerkiksi Etikkasilakoita Sushi-tyyliin:
Liota nahattomia silakkafileitä edellisen ohjeen mukaan. Lisää ohjeeseen 1/2 dl sokeria. Valuta fileet ja kuivaa ne. Asettele fileet kauniisti laakealle vadille. Voit rullata tai taittaa fileet.
Annostele fileiden päälle hieman wasabimajoneesia. Majoneesin päälle voit laittaa hieman suikaloitua Garia (hillottua inkivääriä). Koristeiksi ja lisämauksi voit käyttää esim. mätiä, leikattua ruohosipulia, tuotetta chiliä jne.
Jos haluat, voi lisätä vadille myös hieman soijakastiketta. Sekoita soija yhtä suureen määrään neutraalia rypsiöljyä.