Lipeäkala
Lipeäkala taipuu miedon makunsa ansiosta monenlaisten aromien seuraksi. Voit nauttia lipeäkalasta perinteiseen tyyliin, lähteä eksoottisen mausteiselle makumatkalle esimerkiksi lipeäkalaconfitin seurassa tai kokeilla lipeäkalaa huippukokkien trendikkääseen tyyliin. Lipeäkalareseptejä voi testailla jo hyvissä ajoin ennen joulua, sillä Hätälän Lipeäkalaa on kaupoissa marraskuun alusta lähtien.
JOULUN 2024 HITTIRESEPTI LIPEÄKALALLE
Useimmille lipeäkala on tuttu perinteiseen tapaan perunoiden, herneiden ja valkokastikkeen kera tarjottuna. Jos kuitenkin katat joulupöytäsi mieluummin moderniin tyyliin, kannattaa kokeilla timjami-valkosipuliöljyn kera paahdettua lipeäkalaa. Reseptin ovat kehittäneet keittiömestari Petteri Luoto ja Hätälän tuotekehittäjä, keittiömestari Jarmo Ojala. Tällä tavalla laitettuna lipeäkala sekä tuoksuu että maistuu huumaavan hyvältä!
HYVÄNTUOKSUISTA LIPEÄKALAA KAHDELLA TAVALLA
Voit tarjoilla uudella tavalla kypsennetyn lipeäkalan perunaohukaisten ja tilliöljyllä marmoroidun piimäkastikkeen kanssa, kuten tässä reseptissä. Lipeäkalasta syntyvät myös rapeaksi paistetut Lippsicaket, jotka tarjoillaan hernepyreen ja kylmäsavulohisiivuun käärityn krassisalaatin kera. Katso uudenlaiset lipeäkalaohjeet myös videoilta:
PERINTEINEN LIPEÄKALA JOULUPÖYTÄÄN
Jos lipeäkala perinteisen jouluiseen tyyliin on enemmän sinun makuusi, sekin kannattaa valmistaa uunissa. Digitaalinen paistomittari on oiva apu lipeäkalan kypsyyden varmistamiseen. Hätälän Lipeäkala on sellaisenaan käyttövalmis kypsennettäväksi, mutta halutessasi voit huuhdella kalan kylmässä vedessä.
Lipeäkalan valmistus uunissa
Varaa lipeäkalaa 300–500 g/annos. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ilman kantta ja vuoka 175-asteiseen uuniin. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Lisää suolaa kypsennyksen jälkeen oman maun mukaan noin 2 tl kalakiloa kohti.
Katso Lipeäkalan helppo valmistusohje
HÄTÄLÄN LIPEÄKALA ON VASTUULLISESTI PYYDETTYÄ
Hätälän Lipeäkalan raaka-aineena käytetään turskansukuista molvaa, joka kalastetaan Koillis-Atlantilta. WWF:n suositusten mukaisesti käytämme ainoastaan pitkäsiimalla koukkupyydettyä molvaa. Hätälän Lipeäkala on MSC-sertifioitua.
Kalaa joulupöytään monipuolisesti
Katso lisää inspiraatiota, reseptejä ja vinkkejä joulun kalatarjoiluihin Joulukalat-teemasivultamme.
Tiesitkö?
Lipeäkala sopii erinomaisesti myös terveystietoisen kalaruuan ystävän lautaselle: lipeäkalan rasvaprosentti on vain 0,8 eikä se sisällä lainkaan hiilihydraatteja.