Lipeäkalakeitto
Ainekset
400–500 g kypsää lipeäkalaa. Katso lipeäkalan kypsennysohje. Voit myös käyttää sen verran lipeäkalaa kuin esimerkiksi jouluaterialta on jäänyt yli.
1 sipuli
voita tai rypsiöljyä sipulien kuullottamiseen
600 g perunoita
3 dl vettä
6–7 kokonaista maustepippuria
6–8 dl maitoa
200 g pakasteherneitä
maun mukaan nokare voita
morttelissa karkeaksi rouhittua maustepippuria
1–1½ tl merisuolaa
3–4 rkl hienonnettua tilliä
Valmistus
Suikaloi tai silppua sipuli. Lisää rasva kattilaan, kuumenna ja lisää sipulit. Kuullota hetken aikaa ja lisää vesi ja kokonaiset maustepippurit.
Kuori perunat ja kuutioi ne. Lisää kiehuvaan sipuliveteen. Jos perunat eivät peity kokonaan, lorauta sekaan vähän maitoa. Lisää loput maidosta, kun perunat ovat lähes kypsiä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää pakasteherneet.
Anna hautua hiljalleen muutama minuutti ja lisää kypsä lipeäkala. Kuumenna, lisää merisuola ja tarkista maku. Lisää lopuksi hienonnettu tilli.
Nauti hyvän ruisleivän kera.