Hätälän kalastaja Jari Temonen Inarijärvellä

Esittelyssä Hätälän kalastaja
Jari Temonen

"Ihmiset saattaa kuvitella, että kalastajan työssä vain vähäsen pyrähdetään järvellä ja kalaa on satoja kiloja."

Jari Temonen, Ivalo
Pyytää Hätälälle mm. siikaa ja taimenta, haukea, ahventa, harjusta ja nieriää Inarijärveltä

”Olen kalastanut ammatikseni kohta nelisen vuotta. Siitä kaksi vuotta harjoittelin ja nyt kaksi vuotta olen kovemmin kalastanut. Suvussa ei ole muita kalastajia, vaan tämä tuli työkaverin kautta. Oltiin molemmat metsureita ja hän pyysi kerran vesille matkaan, ja siitä heräsi innostus. Tykkään olla ulkotöissä, ja tässä hommassa saa olla ulkona omaan tahtiin.

Alkuun pääsin niin, että kuljin ammattikalastajan matkassa – ja kyselin hirvittävästi! Tietysti vaatii myös veneen, kelkan, verkot ja verkonvetolaitteet ja kaikkea pientä sälää, että pääse alkuun.

Vaikeinta tässä on se kalapaikkojen hakeminen, mutta kokeilemalla löytyy. Esimerkiksi tämä talvi 2021 on sen osoittanut, että mistä aiemmin tuli jollakin lailla kalaa, on nyt ollut ihan tyhjää. Koko ajan pitää hakea uutta paikkaa. Kelit on minusta kaikkein ratkaisevin asia saalismäärissä: jos tuulee koko ajan, ei saa mitään.

Talvisin lähdetään aamulla järvelle ja koetaan verkot. Siinä menee se 6–8 tuntia ulkotöissä. Jos on vielä rannassa hallilla fileentekoa, pakkausta ja perkausta, päivän pituus on 10–12 tuntia. Kesällä voi olla lyhyempiä päiviä, mutta harvakseltaan.

Ihmiset saattaa kuvitella, että kalastajan työssä vain vähäsen pyrähdetään järvellä ja kalaa on satoja kiloja. Ei se ihan niin ole: saattaa olla päivä puolessa ja 12 verkon kaloista tullut täyteen vain puoli boksia. Huonointa aikaa on myrskypäivät, jotka sotkee ja saattaa jopa hajottaa verkot.

Ammattikalastaja ottaa huomioon myös muut järveä käyttävät. Käytössä on sellainen silmäkoko, että istukkaat ja nuoret kalat menisivät niistä läpi eikä saaliiksi tulisi alamittaista taimenta, ja pyrin myös välttämään kalapaikkoja joissa tiedän niitä olevan.

Kotimainen luonnonkala hyvää ja terveellistä ja tukee suomalaista työtä, ja onhan se eettistäkin ruokaa. Meillä kotona syödään eniten taimenta ja siikaa graavattuna ja siikaa paistettuna, uunitaimenta unohtamatta. Syödään se mitä raskitaan syödä.

Yhteistyö Hätälän kanssa sujunut tosi hyvin. Ei voi olla kuin tyytyväinen, että on päässyt Hätälän kalastajaksi. Kaikki on pelannut todella hyvin, kuljetukset toimii ja palautteet otetaan vastaan – puolin ja toisin.”

 

Lue myös muiden Hätälän kalastajien tarinoita:

Jarkko Ålander
Pekka Vakkilainen
Timo Pitkänen
Marko Kuusinen
Juha Kyrö
Juha Possakka