Hätälän kalastaja Juha Kyrö Inarijärvellä

Esittelyssä Hätälän kalastaja
Juha Kyrö

"Inarijärvi on työmaana rankka, jos sieltä meinaa leivän ottaa."

Juha Kyrö, Ivalo
Pyytää Hätälälle mm. siikaa, muikkua, ahventa ja madetta Inarijärveltä

”Olen rysäkalastanut 30 vuotta, ja jos siihen laskee vielä verkkohommat päälle, voi tulla jopa 45 vuotta. Kalastajaisän matkassa olin pakosta airoissa, ja siitä kai se lähti. Ensimmäinen ehto omalle alalle lähtemiseen oli kyllä se, että katkon kaikki airot mitä näen!

Inarijärvi on työmaana rankka, jos sieltä meinaa leivän ottaa. Kalastajan keskimääräisestä työpäivästä voi sanoa, että jos menee hyvin, se voi olla 6 tuntia, ja jos huonosti eli vaikka uitto epäonnistuu tai joku köysi katkeaa, se voi äkkiä olla 12 tuntia.

Kalastan ympärivuotisesti. Saaliin määrään vaikuttaa moni asia. Jos ei ole kauhean kylmä ilma eikä kova tuuli, kalaa tulee. Jos on kova tuuli, kala reagoi jäänkin alle. Ja esimerkiksi siika ei liiku päivällä; se ui ainoastaan illalla tai yöaikaan. Syksyllä saaliin löytäminen on maailman yksinkertaisinta, kun vaikka siika menee kutualueiden tykö. Mutta alkukesästä, kun jäät lähtee Inarijärvestä, ne liikkuvat isoissa parvissa ja silloin rysä on paikallaan.

Tästä hommasta tykkää, jos siihen on kiinnostus. Jos ei ole, tähän on turha lähteä.
Ihmisillä saattaa olla kalastajan työstä sellainen kuva, että vesillä tarvitsee vain käväistä, mutta tämä saattaa olla rankkaakin. Tuolla selillä kun tuulee niin, ettei pysy pystyssä, niin eipä ole mukava kokea verkkoa.

Ihmisten pitäisi syödä enemmän suomalaista luonnonkalaa, niin varmistettaisiin tämän työn jatkuvuus. Oma suosikkikalaruoka on Inarin oma rautu ja siitä tehty kalakeitto. Rautu on sen verran harvinainen saalis, että myyntikalaksi siitä ei ole. Raudun kyljet on ohkaiset kuin kärpäsen siivet, mutta se on hyvä kala!”

 

Lue myös muiden Hätälän kalastajien tarinoita:

Jarkko Ålander
Pekka Vakkilainen
Timo Pitkänen
Marko Kuusinen
Jari Temonen
Juha Possakka