Hätälän kalastaja Timo Pitkänen Kuusamosta

Esittelyssä Hätälän kalastaja
Timo Pitkänen

"Täällä on niin kirkkaat ja puhtaat vedet, että niissä kasvaa hyvänmakuisia muikkuja."

Timo Pitkänen, Kuusamo
Pyytää Hätälälle muikkua Kuusamojärvellä, Muojärvellä, Iijärvellä ja Kitkajärvellä

”Kalastajan hommassa parasta on oma vapautensa. Mielellään tuonne järvelle lähtee. Kuusamossa on aikanaan ollut pikkunuottia joka talossa, myös ukilla. Isä veti talvinuottaa sivutoimisena jo 1970-luvulla, ja isä ja veli aloittivat ammattikalastuksen 90-luvulla.

Työpäivä alkaa, kunhan alkaa valostumaan, esimerkiksi seitsemän kieppeillä. Meillä on veljeni Vesan kanssa kaksi nuottalauttaa, joilla nuottaa vedetään. Nuotanperä nakataan järveen ja molemmat nostaa oman puolensa, ja nuotan pää kelataan lautalle.

On ihan kesästä kiinni, milloin paras muikkuaika alkaa, mutta usein se on heinäkuun puolivälin tienoilla. Pikkumuikkua tulee sitten talvemmalla. Täällä Koillismaalla kala on muutenkin pienempää kuin etelän järvissä.

Kalaparvien sijainnit haetaan kaikuluotaimella, joka näyttää missä syvyydessä kalaparvi on. Nuo nuotat on niin suuria ja raskaita liikutella, ettei niitä ihan summassa kehtaa vetää. Parven muodosta pitää päätellä, onko siellä muikkuja, särkiä, ahvenia vai kiiskiä. Siinä kohtaa tulee kokemus ja ammattitaito kehiin, että tietää, minkänäköinen parvi on muikkuja. Jos tulee oikein paljon kalaa, meillä on sellainen oma tapa kiittää järveä kumartamalla. Tämä tehdään aina kun saalismäärä ylittää 500 kiloa.

Kalat jäitetään jo lautalla, ja kun elävä kala räpisee, jäät leviää. Kalat jatkokäsitellään kotirannassa Sossonniemen kalasatamassa, joka on Kuusamon kaupungin ylläpitämä. Jos muikut perataan, ne pyöräytetään ensin suomustuskoneessa: kun suomupinta vähenee, on muikku helpompi perata. Monesti menee kokonaista ja perattua molempia, mutta aika paljon on mennyt siihen, että halutaan perattua muikkua palvelutiskiin. Kalat lähtevät sitten siinä neljän viiden aikaan autokyydillä Ouluun Hätälän tehtaalle.

Syksyllä muikulla alkaa maha kasvaa, kun mätimäärä kasvaa, ja syys-lokakuussa kalat alkaa hakeutua syvänteisiin. Silloin otetaan mädit talteen kalasta ja myydään kaikki muikut perattuna.

Kuusamon muikkuhan on maailman parasta. Täällä on niin kirkkaat ja puhtaat vedet, että niissä kasvaa hyvänmakuisia muikkuja.”

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi

 

Lue myös muiden Hätälän kalastajien tarinoita:

Jarkko Ålander
Pekka Vakkilainen
Marko Kuusinen
Juha Kyrö
Jari Temonen
Juha Possakka