Hätälän kalastaja Juha Possakka artikkelikuva

Esittelyssä Hätälän kalastaja
Juha Possakka

”Kun riittävän syvältä nostaa verkkoa, niin sen kyllä tuntee käsissä!”

Juha Possakka, Inari
Pyytää Hätälälle Inarin siikaa Inarijärveltä

”Olen toisen polven kalastaja ja kotoisin Oulusta. Isä ja setä kalastivat jo Hätälälle Perämereltä, ja siinä matkassa tuli opit ja intohimo kalastukseen. Voi sanoa, että tämä elämäntapa kulkee meillä suvussa.

Nuorempana meni välissä vuosia, etten kalastanut, mutta sitten veri taas veti kalalle. Lapissa tuli käytyä lomilla, ja joka kerran loman loputtua tuntui jotenkin väärältä palata etelään. Kymmenen vuotta kului haaveillessa muutosta pohjoiseen, kunnes kolme vuotta sitten toteutin unelmani ja asetuin asumaan Inariin.

Kalastajan työn alkuun pääsin isän antamalla aluksella. Kalastan vain kesäisin, sillä talvikalastus vaatisi vielä mittavan lisäinvestoinnin välineisiin.

Inarijärvi on kaunis työmaa. Työpäivän pituus on keskimäärin 9 tuntia, mutta välillä pitää ajaa kauemmas kalastamaan. Pitkällä reissulla yövytään autiotuvassa ja aamulla jatketaan matkaa.

Järvikalastus on hyvin erilaista kuin kalastaminen Perämerellä, joten se on tavallaan pitänyt opetella uudestaan. Parilta vanhemmalta kalastajalta olen saanut vinkkejä ja pikkuhiljaa päässyt jyvälle siitäkin, mistä sitä kalaa täällä nousee. Tuulikin täällä pyörittää ihan eri tavoin, ja järven syvyys on sekin ollut uudenlainen haaste. Kun riittävän syvältä nostaa verkkoa, niin sen kyllä tuntee käsissä!

Yhteistyö Hätälän kanssa sujuu erinomaisesti: auto hakee kalat tästä satamassa olevasta kalankäsittelyhallista ja vie kylmäkuljetuksena Ouluun, eikä maksujen perään tarvitse kysellä.

Aina ihmisillä ei ole ihan realistinen kuva kalastuksesta. Saatetaan kuvitella, että kalaa voi tilata vedestä tietyn tarkan kilomäärän. Sitten harmitellaan ja ihmetellään, jos sitä ei saakaan.

Minusta kaikki kala on herkullista, mutta jos on pakko valita suosikki, niin sitten se on itse graavattu siika ja taimen. Kaikkien suomalaisten kyllä kannattaisi syödä enemmän kotimaista luonnonkalaa. Se on puhdasta ja terveellistä, ja parasta ilmastopolitiikkaa.”

 

Lue myös muiden Hätälän kalastajien tarinoita:

Jarkko Ålander 
Pekka Vakkilainen
Timo Pitkänen
Marko Kuusinen
Juha Kyrö
Jari Temonen