Suolaiset joulutortut lipeäkalatäytteellä
Ainekset
Lipeäkala yrttikastikkeella:
n. 300 g Hätälän lipeäkalaa
Yrttikastike:
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl tuoretta timjamia
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tl sitruunan kuorta raastettuna (luomu)
1 tl suolaa
1/2 mustapippuria
1/2 tl rosèpippuria
1/2 dl oliiviöljyä
Rukiinen taikina:
200 g voisulaa
200 g maitorahkaa
3 dl ruisjauhoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 kananmuna voiteluun
1 rkl granaattiomenan siemeniä
Valmistus
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hienonna yrtit ja kuorittu valkosipuli. Raasta sitruunan kuori. Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään.
Ota lipeäkala pakkauksesta ja taputtele talouspaperilla pinnasta ylimääräiset nesteet pois.
Nosta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Sivele yrttikastike kalan päälle.
Kypsennä uunin keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes lipeäkalan sisälämpötila on 70 astetta.
Valmista kalan kypsyessä rukiinen torttutaikina: Sekoita jäähtynyt voisula ja maitorahka keskenään. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja kaada voi-rahkaseos joukkoon hyvin sekoittaen.
Suojaa taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin 30 minuutiksi.
Ripottele alustalle jauhoa, kauli taikina ohueksi ja ota torttumuotilla taikinakuvioita.
Liimaa joka toinen sakara taikinan keskelle kylmällä vedellä kiinni. Voitele tortut kananmunalla ja nosta uunin keskitasolle 200 asteeseen noin 10 minuutiksi.
Ota lusikalla lipeäkalasta paloja ja täytä torttujen keskusta. Koristele esim. granaattinomenan siemenillä ja yrteillä. Tarjoile ja nauti!