Paistettu kirjolohi ja paahdettu juuressalaatti
Ainekset
n. 600 g Hätälän kirjolohta
ripaus suolaa ja mustapippuria
2 rkl öljyä
1 rkl voita
Paahdetut juurekset:
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 punajuurta
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
nippu versoja tai salaattia
Homejuustokastike:
200 g kermaviiliä
40 g homejuustoa tai valmista homejuustomurua
2 rkl tuoretta ruohosipulisilppua
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 tl sitruunan raastetta
Valmistus
Tee ensin kylmä kastike: Murustele homejuusto kermaviilin joukkoon. Hienonna ruohosipuli ja raasta pesty sitruuna. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja laita kastike viileään maustumaan siksi aikaa, kun kokkaat juurekset ja kalan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori juurekset. Leikkaa porkkanat ja palsternakat suikaleiksi ja punajuuri paloiksi.
Asettele juurekset uunipellille niin, että punajuuret ovat omassa osiossaan. Sekoita öljy, hunaja ja mausteet keskenään. Lisää öljyseos juuresten päälle.
Nosta pelti uunin keskitasolle noin 30 minuutiksi, kunnes juurekset ovat napakan kypsiä. Kokoa juurekset versojen kanssa astiaan.
Leikkaa kirjolohifilee annospaloiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle öljy ja voi. Paista ensin kirjolohifileen nahkapuoli. Kun nahka on saanut rapean paistopinnan, käännä filee ja paista toinen puoli, noin 2–3 minuuttia fileen koosta riippuen.
Nosta kala lautaselle ja tarjoile paahdetun juuressalaatin sekä kastikkeen kera.