Kirkas kirjolohikeitto, matsutakea ja smetanaa
Ainekset
Hätälän kokonainen kirjolohifilee
25 g kuivattuja matsutake-sieniä eli männyntuoksuvalmuskaa
2 dl kuutioina jokaista: juuripersiljaa tai palsternakkaa, kyssäkaali, lanttu tai nauris
1 dl jokaista: purjo, sipuli, lehtiselleri, porkkana
1 l kalalientä
2 dl maustekurkkulientä
1,5 dl smetanaa
Valmistus
Laita matsutake-sienet likoamaan noin 12 tuntia aiemmin pieneen määrään vettä.
Kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Puhdista nahka kalasta ja kuutioi filee, mutta älä irrottele kuutioita vaan jätä ne edelleen fileen muotoon – se helpottaa seuraavaa vaihetta.
Mausta kala suolalla ja pippurilla. Hiillosta fileen pinta kaasupolttimella ja laita vielä kylmään.
Ala kuullottamaan kasviksia voi-öljyseoksessa. Lisää ensimmäisenä kattilaan purjo, porkkana, sipuli ja lehtiselleri ja kunnon hyppysellinen suolaa. Kuullota kasviksia n. 3 min ajan.
Lisää loput juurekset ja jatka kuullottamista vielä n. 3 min. Lisää niin paljon kalalientä, että kasvikset peittyvät. Lisää vielä maustekurkkuliemi ja sienet sekä sienten liotusvesi. Varmista ensin, ettei liotusveteen ole irronnut sienistä hiekkaa!
Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kaikki juurekset ovat kypsiä – n. 10–15 min riippuen juuresten koosta. Lisää kirjolohikuutiot kattilaan ja peitä kattila kannella. Katkaise lämpö ja anna kypsyä n. 3 min. Älä hämmennä kalakuutioita rikki! Kirjolohi saa olla hieman alikypsää.
Tarkista suola ja pippuri. Tarjoile keitto vatkatun smetanan kanssa. Hyvää ruokahalua! Katso videolta vinkit kirjolohikeiton valmistukseen!