Savukalaterriini
Ainekset
250 g vaalealihaista kalaa fileenä, kuten haukea, kuhaa, siikaa tai ahventa (raakana)
250 g Hätälän savulohifileetä tai savukirjolohifileetä
2 paahtoleipäviipaletta
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
2 munaa
1 limetti
2 rkl silputtua tilliä
2 rkl silputtua kevätsipulin vaaleaa osaa
1 tl suolaa
valkopippuria
Valmistus
Leikkaa leivinpaperiarkista pitkänomaisen vuoan pituinen pala. Laita se vuokaan niin, että se peittää sivut ja pohjan. Reunan yli tuleva paperi käännetään terriinin päälle paistamisen ajaksi. Voitele vuoan päädyt.
Paloittele kalat reiluin kokoisiksi kuutioksi ja soseuta kalat tehosekoittimessa, lisää kananmuna, leipä, josta on poistettu reunat ja sipuli sekä limen mehu. Lisää lopuksi kerma. Anna koneen käydä kunnes seos on tasainen.
Kaada massa vuokaan ja käännä vuoasta tuleva leivinpaperin ylimääräinen osa terriinin päälle.
Paista 175 asteessa vesihauteessa n. 1 tunti. Kumoa terriini tarjolle. Vesihaude on lempeämpi tapa kypsentää, eikä terriini pääse kuivumaan kypsennyksen aikana.
Tiesitkö
Terriini tarkoittaa mureketta, joka on kypsennetty kannellisessa vuokamaisessa astiassa eli terriinissä. Raaka-aineiksi sopivat kaikki kalat ja siihen on helppo yhdistää eri makuja ja värejä kasviksista ja yrteistä.
Terriini on mahdollista tarjoilla niin arkisena pääruokana kuin juhlallisen alkupalapöydän yhtenä komponenttina. Pääruokana tarjoiluna terriinin kastikkeeksi sopii esimerkiksi hollandaise tai kylmä kermaviilikastike maustettuna yrteillä.
Tuleeko myös savulohi kalamassaan vai kuten kuvassa päälle aseteltuna?
Hei! Kaikki kalat lisätään massaan, mutta osan savulohesta voi jättää pintaan ikään kuin koristeeksi.