Esittelyssä Hätälän kalastaja
Juha Räisänen

”Enemmän tänä päivänä tarvitaan osaamista kuin raakaa voimaa.”

Kalastusyrittäjät Juha Räisänen ja Heli Moilanen, Piehingin kala
Toimittavat Hätälälle Juhan Perämereltä kalastamaa ahventa, siikaa ja haukea sekä hauen mätiä

Kalastan Perämerellä Piehingin edustalla. Ammattimaisesti olen kalastanut vuodesta 2017, jolloin perustimme puolisoni kanssa yrityksen Piehingin kala ay. Työnjakona meillä on, että minä kalastan, kun taas Heli perkkaa ja fileoi kalat, vastaa kalankäsittelyhallista, myy kalan ja hoitaa paperiasiat. Kalankäsittelyhallille toimittaa kalojaan myös kaksi muuta paikallista kalastajaa.

Isä ja hänen veljensä kalastivat eli olen kalastaja toisessa polvessa. Perin veneen isältä. En tiedä, olisinko alkanut ammattimaisesti kalastamaan ilman sitä.

Tänä talvena Piehingin edustalla on ollut niin huono jää ja päällä runsaasti sohjoa, ettei kalassa ole nyt käyty. Olemme hankkineet juuri uuden mönkijän, ja ensi talvena on tarkoitus talvikalastaa sen avulla.

Heli on kotoisin Kainuusta eikä uskaltanut ensin edes koskea kalaan, mutta innostui pian alasta niin paljon, että kävi Simossa kalanjalostajan ammattitutkinnon. Heli luottaa nykyajan tekniikkaan. Enemmän tänä päivänä tarvitaan osaamista kuin raakaa voimaa. Kalat fileoidaankin koneellisesti.

Kalastajan työssä parasta on vapaus; se, että saa hengittää puhdasta ilmaa. Ihmisillä ei oikein ole selkeää mielikuvaa kalastajan ammatista. Sitä työtä kun ei tuolla merellä näe, niin kuin vaikka maanviljelijöitä työssään pelloilla. Usein myös puhutaan negatiiviiseen sävyyn alkutuotannon nauttimista tukirahoista, mutta kalastajat eivät sellaisia saa.

Meidän kalastajien pyytämää luonnonkalaa kannattaa syödä, koska se on ympäristöystävällistä ruokaa. Oma suosikkini on paistetut ahvenfileet pottumuusilla.

 

Lue myös muiden Hätälän kalastajien tarinoita:

Jarkko Ålander
Pekka Vakkilainen
Timo Pitkänen
Marko Kuusinen
Jari Temonen
Juha Possakka
Juha Kyrö