Lipeäkalaa hollandaisekastikkeella
Ainekset
2 pss Hätälän Lipeäkalaa
Hollandaise
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 laakerinlehteä
1 rkl valkoviinietikkaa
5 kpl mustapippuria
½ kpl sipulia
2 kynttä valkosipulia
2 kpl kananmunan keltuainen
3 dl voisulaa
Invivääriporkkanat
600 g porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
50 g inkivääriä paloiteltuna
1 kpl sipulia lohkoina
2 kynttä valkosipulia
3 dl oliiviöljyä
3 dl appelsiinimehua
Valmistus
Poista lipeäkala pussista. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Aseta kala vuokaa ja kypsennä noin 40 minuuttia. Lipeäkala on valmis, kun sen lämpötila on + 70 °C. Valmista sillä aikaa kastike ja inkivääriporkkanat.
Valmista reduktioliemi kastikkeeseen kuullottamalla paloiteltu sipuli ja valkosipuli. Lisää valkoviini ja etikka. Lisää laakerinlehti ja mustapippurit. Keitä kasaan niin että jäljellä on noin puolet alkuperäisestä nestemäärästä. Siivilöi liemi. Lisää joukkoon kananmunan keltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna massa vesihauteessa tai suoraan liedellä voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon voisula ohuena nauhana. Mausta lopuksi suolalla.
Valmista porkkanat kuullottamalla inkivääri, sipuli ja valkosipuli. Lisää appelsiinimehu ja oliiviöljy ja porkkana palat. Keitä kypsäksi. Poimi porkkanat liemestä ja mausta suolalla.
Valuta kypsä lipeäkala tarvittaessa ja peitä kala hollandaise-kastikkeella. Nosta lopuksi porkkanat uunivuoan reunalle ja tarjoile.
Oo la laa.Vois olla kevyempi vaihtoehto. Miksi tuotetta sanotaan lipeäkalaksi?Sen pitäisi olla molva.Pelottaa tuommoinen lipeä.
Hei, kiitos kommentista! Tuotteen nimi tulee sen perinteisestä valmistustavasta, joka auttoi säilyvyydessä silloin kun ruokia varten ei vielä ollut kylmiä säilytystiloja. Ensin kala kuivataan ja sitten siitä valmistetaan monivaiheisessa prosessissa lipeäkalaa. Vähän hurjasta nimestä huolimatta lipeäkala on oikein herkullinen kalaruoka – erityisen suosittu Ruotsissa ja Norjassa.