Lohivartaat annoskuva

UKK kalasta
Usein kysyttyjä kysymyksiä kalaruuasta

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää kalasta ja kalaruuasta, nyt kätevästi yhdelle sivulle koottuna!

Lue Hätälän kalamestareiden ja asiantuntijoiden vastaukset yleisimpiin kalan käsittelyä, kalan kokkaamista ja kalaruokia koskeviin kysymyksiin.

 

Kalankäsittely kotona

Miten poistan hauen ruodot?
Hauen ruodonpoisto tapahtuu ns. Y-leikkauksella. Katso helppo ohje hauen ruodonpoistoon videolta.

Miten poistan kuhan ruodot?
Kuhasta ja siiasta ruodonpoisto tapahtuu niin sanotulla V-leikkauksella. V-leikkuu sopii hyvin nahattoman kuhafileen lisäksi nahattoman ahvenfileen ruodonpoistoon. Siikafileen niin kutsutut pystyruodot kannattaa poistaa nyppimällä ruotopihdeillä. Katso helppo ohje kuhan ja siian ruodonpoistoon videolta.

Miten muikku puhkotaan?
Kokonaiset muikut pitää puhkoa eli perata ennen ruuanlaittoa. Se käy helposti, ja tapojakin on useita. Katso ohje muikun puhkomiseen kolmella eri tavalla.

Miten teen lohimedaljongit?
Lohimedaljongit on helppo leikata itse lohifileestä. Tee fileeseen viiltoja n. kolmen sentin välein niin, että joka toinen menee vain nahkaan asti ja joka toinen nahasta läpi. Sitten vain taitat medaljongit auki. Katso helppo ohje lohimedaljonkien tekemiseen videolta.

 

Kalan valinta kaupassa

Mikä ero on kirjolohella ja lohella?
Kirjolohen ja lohen maussa ei ole juurikaan eroa, ja lohesta ja kirjolohesta voi valmistaa ruokaa samoilla resepteillä. Lohta myydään kaupassa myös nimillä merilohi ja Norjan lohi. Lohi on kirjolohta isompi kala, joten myös lohesta saatava filee on kirjolohifileetä suurempi. Ravintokoostumukseltaan lohi on vähän rasvaisempi kala kuin kirjolohi, kun taas kirjolohessa on hieman on enemmän proteiinia kuin lohessa.

Sekä kirjolohi että lohi ovat kasvatettuja kaloja. Kirjolohta kasvatetaan myös Suomessa, mutta lohta kasvatetaan Suomen lähialueista vain Norjassa. Hätälä käyttää tuotteissaan Pohjoismaissa kasvatettua kirjolohta ja Pohjois-Norjassa kasvatettua lohta.

Miten kala säilyy kuumana päivänä kaupasta kotiin?
Kesäaikaan kannattaa huolehtia kylmäketjun katkeamattomuudesta ja varata kauppareissulle kylmälaukku, johon kalan laittaa jo kassalla ostoksia pakatessaan.

Mikä on MSC?
MSC (Marine Stewardship Council) on sertifikaatti, joka takaa, että luonnonkala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Hätälän tuotteista mm. lipeäkala, punakampelafilee, turskafilee ja seifilee ovat MSC-sertifioituja.

Mikä on BRC?
BRC eli uudelta nimeltään BRCGS on arvostettu kansainvälinen sertifikaatti, joka kertoo elintarvikkeiden laadusta ja turvallisuudesta. Hätälän on ensimmäinen suomalainen kala-alan yritys, jolle on myönnetty BRC-serftifikaatti.

Mikä on ASC?
ASC (Aquaculture Stewardship Council) on kansainvälinen serfikaatti, joka osoittaa, että kalankasvatus on toteutettu sosiaalisesti ja ympäristöllisesti vastuullisella tavalla. Hätälä valikoimiin kuuluu myös ASC-sertifioitua lohta, jota on saatavilla kauppojen palvelutiskeistä.

 

 

Silakkapihvit pannulla

Kalan kokkaaminen kotona

Miten lohi paistetaan pannulla?
Rasvainen kala kuten lohi on turvallinen valinta vasta-alkajalle. Hyvä pannu on tärkeä, siihen tilkka öljyä. Jos kalassa on nahka paikallaan, laita nahkapuoli vasten pannua; se suojelee kalaa kuivumiselta. Tarkkaile kalaa sivuprofiilista: kun lämpö näyttää menneen n. ⅔ kalan läpi, voit kääntää kalan. Mausteeksi riittää ripaus suolaa.

Mistä tietää, että kala on kypsää?
Kypsän kalan lihan pinta ja syyrakenne on kauniin kuulakas. Voit kokeilla painaa kalaa varovasti lusikalla: jos se ei lähde nätisti lohkeamaan, kala on vielä raakaa. Kokeilemalla oppii!

Mikä kalaruoka maistuu lapsille?
Lapsi oppii syömään kalaruokaa vanhempien esimerkin ja useiden maistelukertojen myötä. Katso ideoita lapsiperheen kalaruokaan teemasivultamme.

Mikä on helppo arkiruoka kalasta?
Uunilohi on todella helppo valmistaa, ja kotimainen luonnonkalakin maistuu hyvältä ihan vaikka vain pannulla paistettuna. Katso vinkkimme Helppoihin arkiruokiin kalasta.

Onko vaaleat kalat vaikeita paistaa?
Lohi on usein helpompi paistettava vasta-alkajalle, mutta kannattaa rohkeasti kokeilla myös kotimaisia vaaleita kaloja: kuhaa, siikaa ja ahventa. Esimerkiksi kuhafileelle pannun pitää olla hyvä ja kuuma. Paistamiseen käy voi tai öljy, mutta oikein kuumalla pannulla voi saattaa palaa jolloin mausta tulee kitkerä. Tämän voi välttää laittamalla ensin pannulle vain öljyä ja vähän myöhemmin voita, jolla voit myös valella kalaa paistamisen aikana. Vaaleat kalat myös hajoavat herkemmin, joten voi olla helpompi leikata filee pienemmiksi paloiksi ennen paistamista.

Voiko uunilohta laittaa ilman kermaa?
Vaikka kalaruokien kirjo on monipuolistunut mm. sushin suosion myötä, uunilohi taitaa olla edelleen Suomen suosituin kalaruoka. Senkin voi tehdä monella tavalla, kalaa ei tarvitse hukuttaa litraan kermaa! Melkein mikä tahansa kuorrute käy uunilohelle, esimerkiksi savupaprika on hyvä. Myös mausteinen chorizo-makkara sopii todella hyvin uunilohen mausteeksi. Lue lisää ja katso parhaat vinkit ja reseptit uunilohelle teemasivultamme!

Missä järjestyksessä kokkaan kalan ja lisukkeet?
Kala paistetaan viimeisenä. Kala on nopeasti kypsyvä raaka-aine, eikä kypsä kala odota. Kun kala tulee lautaselle, kaikkien muiden lisukkeiden pitää olla sillä jo valmiina.

Mikä sopii kalan kanssa?
Periaatteessa kala käy kaiken kanssa: riisin, pastan, perunan ja kasvisten. Vaalea kala maistuu mainiolta esimerkiksi paahdettujen kasvisten kera. Jos haluat oikein terveellisen annoksen, riittää lisukkeeksi ihan yksinkertainen viherpohjainen salaatti. Tai jos tänään syöt kalaa vaikka pastan kera, ylijääneen kalan voi paloitella kylmänä huomisen salaatin sekaan.

Miten kala maustetaan?
Kalahan taipuu todella moneen, melkeinpä kaikkeen kuin esimerkiksi broileri. Jos siis on tottunut maustamaan muita ruokia rohkeasti, kannattaa kokeilla vaikkapa tandoori- tai currylohta. Lohi kestää paremmin mausteita kuin vaalea kala. Esimerkiksi kotimaisen ahvenen hentoista makua ei kannata peittää – suola ja ripaus pippuria riittää.

 

Nieriäfilee lautasella sisältökuva

Kalaruokaa juhliin ja vieraille

Mikä juoma sopii kalan kanssa?
Klassinen yhdistelmä tietysti on kala ja kuiva tai puolikuiva valkoviini. Maisteinen kalaruoka kannattaa yhdistää makeampaan valkoviiniin – sen kanssa mausteet pääsevät paremmin esiin. Rasvaisemman kalan kuten lohen kanssa käy kevyt punaviinikin. Voimakkaasti savuisen kalan kanssa viini ei ole paras ruokajuoma. Monelle kalaruualle sopii myös alkoholiton tai mieto olut tai kivennäisvesi.

Miten kalasta saa yhtä hyvää kuin ravintolassa?
Ravintolatason kalaruokaan kotona saa hyviä vinkkejä Hätälän huippukokeilta. Voit valmistaa kolmen ruokalajin kalaruokapainotteisen illallisen joko ranskalaisen keittiön tyyliin tai kuusamolaisittain. Katso reseptit ja videot Kalamenut-sivultamme!

Voiko juhlapöytään kattaa sekä vaaleaa kalaa että lohta?
Lohen seuraksi voi mainiosti laittaa tarjolle myös sesongin tuoretta kotimaista kalaa. Esimerkiksi hauesta voi tehdä terriinin ja savukalasta erilaisia tahnoja, joita voi käyttää maustevoin tapaan.

Mikä suomalaista kalaruokaa tarjoan ulkomaisille vieraille?
Ulkolaisille vieraille voisi tarjota kotimaista kauden kalaa, mieluiten villiä kalaa lähialueelta. Luonnonkalaan voi yhdistää sesongin kotimaisia kasviksia. Keitto lämmittää mukavasti pakkaspäivänä; kesällä se voisi olla vaikka savustettua kalaa kauden kasvisten ja perunan kera. Erinomainen vaihtoehto on tämä Hätälän Kuusamo-menu, jossa alkuruokana on kirkas kirjolohikeitto ja pääruokana paistetut muikut.

 

 

Kalaruokaa ulkona

Voiko kalaa grillata?
Kala sopii erittäin hyvin grillattavaksi. Etenkin rasvaisemmat kalat kuten lohi ja kirjolohi esimerkiksi fileenä tai vartaissa ovat helppoja grillattavia. Katso ohjeet kalan grilaamisen Lohen grillaus -sivultamme. 

Vaaleat kalat kannattaa grillata kokonaisena ja suolata kypsänä. Ohjeet vaalean kalan grillaamisen löydät täältä.

Mistä tietää, että grillattu kala on kypsä?
Jos kalassa on selkäevä paikallaan, kypsyyden voi testata siitä: kypsästä kalasta selkäevä irtoaa vetämällä. Kypsyyden voi aina tarkistaa paistomittarilla: esimerkiksi vaalean, kokonaisena grillatun kypsän kalan sisälömpötila on 65 astetta.

Miten lohi loimutetaan?
Loimulohta saa valmiinakin, mutta lohta voi loimuttaa myös itse vaikkapa mökillä. Ohjeen lohen loimutukseen perinteiseen tapaan avonuotiolla löydät Lohen loimutus -sivultamme.

Miten kalaa savustetaan?
Kalan savustuksessa paras työkalu on sähköllä toimiva savustuspönttö. Katso ohjeet ja selkeä video Kalan savustaminen -sivulta.

Mikä on hyvä retkiruoka kalasta?
Retkellä kannattaa kokeilla vaikka silakoiden hiillostamista grillissä. Katso helppo ohje videolta. Hätälän Youtube-kanavalta löytyy paljon muitakin kalaruokien videoreseptejä ja ohjeita kalankäsittelyyn!