Juhannus
Kata juhannuksena tarjolle herkullinen ja monipuolinen kalapöytä: grillattua, loimutettua ja savustettua kalaa, itse valmistettuna tai helposti valmiilla tuotteilla. Katso tästä juhannuksen 2024 paras ruokalista, tarjoiluideat ja helpot kalaruokavinkit!
Kalaa grilliin juhannuksena
Juhannuksena grillauskausi on jo hyvässä vauhdissa, ja monipuoliseen grillimenuun kannattaa sisällyttää myös kalaa.
Helpoimpia grillattavia ovat lohen kaltaiset rasvaisemmat kalat, mutta myös vaaleat kalat ovat herkullisia grillattuna. Katso ohjeet ja ammattilaisen ekstravinkit eri kalalajien grillaamiseen Kesä ja grillaus -teemasivultamme.
Jos olet vasta-alkaja kalangrillauksessa, kannattaa kokeilla esimerkiksi helppoja ahvenvartaita tai lohivartaita. Annospaloina kala kypsyy grillissä hetkessä, ja lopputulos on taatusti maistuva!
Oikaise: Vartaisiin voit pujotella myös kotimaista luonnonkalaa kätevässä muodossa, eli Hätälän Muikkuli-muikkupihvejä. Ne ovat kuumennusta vaille valmiita herkuteltavaksi.
Savusta tai loimuta kalaa
Jos perinteinen juhannusmenu on sinun makuusi, kannattaa kokeilla kalan valmistusta savustamalla tai loimuttamalla.
Savustuspönttö, leppäpuruja ja tuoretta kalaa – ja lopputulos on herkullinen! Lohen ja kirjolohen lisäksi kannattaa kokeilla esimerkiksi kotimaista siikaa ja ahventa. Katso Hätälän kalamestarien vinkit niin lohen kuin vaaleiden kalojen savustukseen.
Lohen loimutus nuotiolla on tunnelmallista puuhaa keskikesän illassa, ja mehevää loimulohta voi vielä maustaa oman maun mukaan esimerkiksi rommilla ja vaahterasiirapilla. Katso videolta ohje lohen loimutukseen ja nappaa talteen myös tarkempi resepti loimulohelle.
Oikaise: Jos et omista savustuspöttöä tai vietät kaupunkijuhannusta, perinteisen makuisia kalaherkkuja saa myös valmiina. Lisää vain juhannuksen ostoslistalle Hätälän savulohta tai loimulohta. Molemmista löytyy pakkauskokoja niin pienen perheen kuin isomman porukan kalannälkään. Kylkeen vielä uusia perunoita ja raikkaita kasviksia, niin siitä ei kesäruoka juuri parane!
Graavilohi kruunaa juhannuksen
Mitä olisikaan suomalainen juhlapöytä ilman graavilohta! Perinteisen graavilohen lisäksi kannattaa kokeilla ruotsalaiseen tyyliin sokeri-suolattua graavilohta. Graavilohen voi myös maustaa eri tavoin: esimerkiksi tillillä, rosépippurilla tai konjakilla. Katso vinkit reseptistämme Graavilohi kolmella tavalla.
Lohi kannattaa laittaa graavautumaan 2–3 päivää ennen juhannusta. Varsinkin paksumpi lohifilee saattaa vaatia parikin päivää, että se suolautuu kokonaan eikä pelkästään pinnalta. Samat 2–3 päivää on aika, jonka valmis graavilohi säilyy, joten kovin paljon ennakkoon sitä ei kannata tehdä.
Valmiin graavilohifileen voi myös laittaa pakastimeen vähintään 1 vrk:n ajaksi ja ottaa sen sulamaan pari tuntia tarjoilua. Hieman kohmeisena fileestä on helpompi leikata ohuita siivuja.
Oikaise: Vaivattomuutta arvostavan juhannusjuhlijan ratkaisu ovat Hätälän graavisiivut. Graavattuna löytyy sekä lohta että kirjolohta. Siivut on leikattu valmiiksi kauniin näköisiksi, joten ne voi tarjoilla sellaisenaan, leivän päällä tai alkupaloja koristamassa. Kokeile myös Hätälän kylmäsavustettuja lohisiivuja ja kirjolohisiivuja.
Juhannuksen paras burger
Rennomman juhannusjuhlan menuun sopivat burgerit, ja niistäkin saa erityisen herkullisia kalalla.
Hätälän Loimutettu lohipihvi Loimu BRGR on jo valmiiksi kypsä tuote, jonka lämmität helposti ja nopeasti pannulla tai grillillä. Loimu BRGR -pihveistä kokoat esimerkiksi tämän herkullisen texmex-burgerin.
Juhannusjuomat kalaruualle
Kala ja kuiva tai puolikuiva valkoviini on tietysti klassinen yhdistelmä. Mausteisempi kalaruoka kannattaa kuitenkin yhdistää vähän makeampaan valkoviiniin, jotta kalan maku pääsee paremmin esiin. Rasvaisemman kalan kuten lohen kanssa käy kevyt punaviinikin, kun taas voimakkaasti savustettu kala ei oikein soinnu yhteen minkään viinin kanssa. Monelle kalaruualle sopii seuraksi alkoholiton tai mieto olut tai kivennäisvesi.
viimeistele juhannustunnelma
Juhannuspöydän tunnelman viimeistelet kattamalla kalaa tarjolle vadin sijasta esimerkiksi puiselle leikkuulaudalle. Koristeeksi juhannuspöytään sopivat luonnonkukat ja koivunoksat. Sitten vain nauttimaan. Hätälän väki toivottaa hyvää juhannusta!