Terveellistä kalaruokaa lapsille Hätälältä

Kalaruokaa lapsiperheelle
Lapsille maistuva helppo kalaruoka

Katso parhaat reseptit ja ainekset kalaruokaan, joka on hyväksi lapselle – Hätälän perheeltä sinun perheellesi. Hätälän vinkeillä teet kalaruokapäivistä koko perheen suosikkeja!

Kun ruokapöydässä on kalaa tarjolla monipuolisesti ja säännöllisesti, perheen pienimmätkin oppivat nauttimaan terveellisestä kalaruuasta.

Syödäänkö teillä tarpeeksi kalaa? Ravintosuositusten mukaan myös lasten tulisi syödä kalaa ainakin 2 kertaa viikossa, monipuolisesti kalalajeja vaihdellen. Kuitenkin arviolta joka kolmas alle kouluikäinen suomalaislapsi ei syö lainkaan kalaa.

KALARUOKA ON HYVÄKSI LAPSELLE

Kalaruualla on tutkitusti monia myönteisiä terveysvaikutuksia. Kalassa on paljon terveellisiä pehmeitä rasvoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kalan sisältämä D-vitamiini mm. lujittaa kasvuikäisen luustoa ja kalan rasvahapot, kuten omega-3, auttavat suojaamaan sydän- ja verisuonitaudeilta. Kala on lapselle hyväksi jo äidin vatsassa: useissa tutkimuksissa on osoitettu, että äidin raskaudenaikainen kalan syönti vaikuttaa myönteisesti lapsen visuaaliseen ja kognitiiviisen kehitykseen.

MITEN LAPSI OPPII SYÖMÄÄN KALAA?

Perheen pienimmille kalaruoka tulee tutuksi vanhempien ja sisarusten esimerkin ja useiden maistelukertojen kautta. Monet lapset tykkäävät puuhailusta keittiössä, joten apukokin pesti kalaruokapäivänä lisää varmasti kiinnostusta kalaruokaan. Kauppareissu kalatiskille ja kalan valinta voi sekin olla lapselle jännittävä tapahtuma.

Lapsi tarvitsee jopa 10–15 maistelukertaa tottuakseen uuden ruuan makuun, joten kalaruokaa kannattaa tarjota säännöllisesti ja sinnikkäästi, ja mieluiten lapselle ennestään tuttujen ruoka-aineiden kanssa. Tarjoa myös monipuolisesti eri kalalajeja – harvoin aikuisillekaan maistuvat kaikki ruuat yhtä hyvin, ja omat suosikit löytyvät kokeilemalla.

Hauska ja helppo kalaruoka lapsille – katso vinkki!

HAUSKA KALARUOKA TAAPEROLLE

Kalaa voi tarjota jo noin puolivuotiaalle lisäämällä sitä esimerkiksi kasvissoseen joukkoon. Alle 1-vuotiaan ruokavalioon sopivia kalalajeja ovat esimerkiksi muikku, seiti, siika, lohi ja kirjolohi. Uutta raaka-ainetta voidaan aluksi tutkia, katsella, haistella ja tunnustella yhdessä. Voit innostaa taaperoa maistelemaan kalaa tarjoamalla se hauskannäköiseksi annokseksi aseteltuna. Kivat sormiruoka-annokset syntyvät käyttämällä ihan arkisia aineksia ­– ja mielikuvitusta!

 

KOULULAISEN TERVEELLINEN VÄLIPALA KALASTA

Kalan syöminen on terveydelle hyödyllinen tapa läpi elämän. Osin jo omatoimisesti ruokailevaa perheen teiniäkin on siis hyvä kannustaa kalaruoan pariin. Esimerkiksi superterveellinen välipalaleipä syntyy ruisleivästä ja savu- tai loimukalasta sekä värikkäistä kasviksista. Kalaa on helppo lisätä myös salaattiin ja tortillan tai rieskawrapin täytteeksi. Kalapiirakan tai -pasteijat voi leipoa yhdessä valmiiksi edellisenä iltana.

Hätälän Onkimiehen kalapihvit ja Kala-kasvispihvit on nuoremmankin koululaisen helppo lämmittää mikrossa. Sitten vain sämpylänpuolikkaat tai pari leipäviipaletta paahtimeen, lisukkeeksi väliin kasvisviipaleita tai vaikka valmissalaattia – ja terveellisempi herkkuhampurilainen on valmis!