Muikku
Muikku on uusi musta: trendikästä lähiruokaa, ja niin ympäristöystävällistä ja terveellistä, että hymy tulee huulille muikkua sanomattakin. Rakkaalla muikulla on monta nimeä kotivesistä riippuen: Perämerestä pyydettävää muikkua kutsutaan maivaksi, kun taas Kuusamon muikku on nimeltään Kitkan viisas.
TUORETTA MUIKKUA SUOMESTA
Hätälän muikkua tulee mm. Perämereltä, Koillismaalta ja Savosta. Muikkua saadaan Suomessa saaliiksi melkeinpä ympäri vuoden. Syksyisin muikkuja on myynnissä vain valmiiksi perattuna, sillä muikkujen mäti otetaan silloin talteen ja pakastetaan myytäväksi. Muikunmäti on juhlapöydän arvostettu herkku, joka myydään pakastettuna talven tullen.
Suomalaiset ammattikalastajat pyytävät muikkua pääasissa nuotalla ja troolaamalla. Hätälän kalastajat noudattavat vastuullisuutta muikun, kuten muidenkin kotimaisten luonnonkalojen pyynnissä. Myös kalankäsittely hoituu ammattitaitoisesti: muikut jäitetään heti pyynnin jälkeen, että kala pysyy tuoreena. Tutustu Hätälän kalastajiin.
MITÄ MUIKUSTA VOI KOKATA
Monen mielestä muikku on parhaimmillaan perinteisenä muikkupaistina ja myös Friteerattu muikku on suosittu kalaherkku. Uunimuikut on herkullinen ja helppo ruoka, joka saa makua smetanasta ja kärsivällisestä kypsyttelystä. Lime-chilissä paistetut muikut tarjoillaan modernisti nuudelien kera. Perinteisiin muikkuruokiin kuuluu tietysti myös konstailematon Muikkukeitto, kun taas Muikku Tarte Tatinissa muikut leivotaan ranskalaishenkiseen piirakkaan. Skrollaa alemmas myös muihin herkullisiin muikkuresepteihin!
Ruokakirjoittaja, toimittaja Satu Koivisto vinkkaa, että peratusta muikusta voi poistaa ruodon helposti vain painelemalla muikun auki ja vetämällä ruodon irti. Näin muikut maistuvat paremmin myös lapsille. Lue lisää Satun blogista, miten muikusta syntyy koko perheen moderni herkkuruoka muikkunugetit – ilman paistokäryä.
MISTÄ MUIKKUA SAA
Kysy Hätälän muikkuja kauppasi palvelutiskistä, tai valitse Hätälän rasiapakatut tuoreet muikut 250 g:n pakkauksessa. Rasiapakattuna Hätälän muikkuja on saatavilla sekä kokonaisina että perattuina.
Tutustu myös muihin kotimaisiin kauden kaloihin ja katso, mitä kaloja on nyt parhaiten saatavilla Kauden kala -sivulla.
Muikun puhkominen
Kokonaiset muikut pitää perata eli puhkoa ennen ruuanlaittoa. Muikun voi puhkoa eri tavoin – katso helpot ohjeet videolta!
Videoresepti: muikkutacot airfryerillä
VIDEORESEPTI: paistetut lime-chilimuikut