Kesä ja grillaus
Kalan grillaaminen – näin onnistut

Älä unohda kalaa grillimenustasi! Grillatulla kalalla kannattaa herkutella monipuolisesti fileistä vartaisiin ja kokonaisesta kalasta käteviin kalapihveihin. Katso Hätälän parhaat vinkit kalan grillaukseen kesällä 2024!

 

Lue tästä ohjeet kalan grillaamiseen kokonaisena tai annospaloina, parhaat grillausreseptit kalalle ja vinkit grillatun kalan maustamiseen. Ekstrana tarjoamme vielä ohjeet muihinkin kesäkeittiön kalaruokaklassikoihin: lohen loimutukseen ja kalan savustukseen. Poimi Hätälän vinkit ja ryhdy oman kesäkeittiösi kalamestariksi!

MITÄ KALAA ON HELPOIN GRILLATA

Suomalaisten suosikkikaloista lohikalat eli lohi, kirjolohi ja nieriä, ovat kiitollisimpia grillattavia. Myös kuha, siika ja muut vähärasvaisemmat kalat onnistuvat grillissä, mutta vaativat hieman enemmän tarkkuutta kypsennyksessä.

Aloitteleva kalan grillaaja onnistuu varmimmin valitsemalla grillattavaksi annospaloja, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa. Kalapaloja voi pujotella myös vartaisiin esim. kasvisten tai sitruunan kera. Lue tarkat ohjeet lohen grillaamisen annospaloina ja katso video.

Grilli on erinomainen myös kuumennusta vaille valmiiden kalaherkkujen lämmitykseen. Kokeile esimerkiksi Hätälän kesän kausituotetta Loimu BRGR -loimulohipihviä tai kokoaan isomman makuista vastuullista Muikkuli-muikkupihviä.

 

Grillatut lohimedaljongit sisältökuva

KOKONAISEN KALAN GRILLAAMINEN

Kokonainen kala on varmin grillata foliossa. Jos kalan kuitenkin haluaa grillata ilman foliota, voi ensin käyttää suoraa grillaustekniikkaa ja siirtää sitten kalan epäsuoraan grillaukseen eli grillin reunalle, ettei kala ole suoraan hiilloksen tai muun lämpölähteen yläpuolella. Kalaa voi myös valella kypsennyksen aikana esimerkiksi maustetulla, rasvattomalla liemellä.

Ilman foliota kokonaisen kalan voi grillata myös tukevassa, metallisessa tai puusta vuollussa vartaassa. Kala pujotetaan vartaaseen pitkittäin koko pituudeltaan pyrstöpäästä alkaen. Muodoltaan litteää varrasta on helpompi käännellä. Myös erillinen grillausalusta eli grillimatto on hyvä apuväline onnistuneeseen kalan grillaamiseen.

MARINADIT KALAN GRILLAUKSEEN

Kalaa voi ennen grillausta mureuttaa ja mehevöittää marinadilla, jonka perusaineksiksi riittää öljy sekä jokin happo, kuten sitruunamehu. Jos perusmarinadit on jo kokeiltu, testaa tämä aasialainen marinadi, joka sopii niin lohelle, kirjolohelle kuin vaaleillekin kaloille.

Suoraan japanilaisen keittiön makuihin taas vie tämä Miso-marinadi:
¼ dl sakea
¼ dl Mirin-kastiketta
75 g vaaleaa Miso-tahnaa
35 g sokeria

Kiehauta kattilassa sake ja Mirin. Lisää Miso ja sokeri. Kuumenna, kunnes sokeri on täysin liuennut seokseen. Jäähdytä kylmäksi. Kuivaa kalafileet tai annospalat ja hiero marinadi kaloihin. Siirrä kalat vuokaan, peitä kelmulla ja anna marinoitua 1–2 vrk. Kuivaa kalat paperilla ennen grillaamista.

GRILLATUN KALAN MAUSTAMINEN

Varsinkin rasvaisten kalojen kuten lohen kanssa voi käyttää rohkeasti lähes samoja kuivamausteita (”rubs”), marinadeja sekä klasyyrejä (”glaze”) kuin lihojenkin kanssa.

Helppo tapa maustaa lohifilee ennen grillaamista on suolaliemeen upottaminen. Valmista 10-prosenttinen suolaliuos kiehauttamalla 9 dl vettä ja 100 g suolaa. Viilennä ja nosta lohifilee liuokseen. Anna suolautua noin puoli tuntia. Muista kuivata filee ennen paistamista.

Kokonainen vaalea kala kannattaa suolata vasta grillauksen jälkeen. Pari kolme minuuttia suolaliuksessa riittää. Katso tästä tarkka ohje vaalean kalan jälkisuolaukseen.

Kalaa grillatessa on syytä varoa liian voimakasta maustamista, jotta kalan oma herkullinen maku ei peity. Hiiligrillissä kalan makua voi suojella myös käyttämällä sytytyspaloja sytytysnesteen sijasta. Mukavaa makuvivahdetta grillattuun kalaan saat käyttämällä grillissä erilaisia savustuslastuja.

 

Grillattua siikaa ja kesävihanneksia sisältökuva

MILLOIN GRILLATTU KALA ON KYPSÄÄ

Tärkeintä kaikessa kalan grillaamisessa on se, ettei anna kalan kypsyä liikaa. Jos annospalaa nostaa vähän paistinlastalla ja se näyttää juuri ja juuri läpikypsyneeltä, kannattaa pala nostaa heti tarjolle.

Kokonaisen kalan kypsyyden voi testata selkäevästä: kypsästä kalasta selkäevä irtoaa vetämällä. Myös paistomittari on kätevä apuväline kalan grillaamisessa. Esimerkiksi kokonaisena grillattu vaalea kala on kypsää, kun mittari näyttää noin 65 astetta.

 

KOKEILE MYÖS: KALAN SAVUSTUS JA LOIMUTUS

Grillaamisen lisäksi kesäkeittiössä kannattaa kokeilla kalan savustamista savustuspöntössä. Katso parhaat vinkit ja tarkka ohje kalan savustukseen.

Avotulella puolestaan syntyy toinen suomalainen perinneherkku, loimulohi. Katso Hätälän ohjeet, miten onnistut lohen loimutuksessa.

 

 

KATSO GRILLAUSVIDEOT

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi
Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi
Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi