Helppoa arkiruokaa
Ravintosuositusten mukaan terveellistä kalaruokaa tulisi syödä vähintään kahdesti viikossa. Se on arkenakin vaivattomampaa kuin uskoisitkaan! Katso tästä 10 helppoa ja nopeaa kalaruokaa arkeen – ja lisänä herkullinen ekstravinkki.
Hätälän top 10 arkiruokaa kalasta:
- Lohi-makaronilaatikko
- Lohikiusaus
- Kauden kalaa
- Uunilohi
- Lohipyörykät
- Kalapihvit
- Lohipasta
- Paistettu kala
- Suolaiset letut
- Lohisalaatti
1. LOHI-MAKARONILAATIKKO
Makaronilaatikko on todellinen suomalaisten kotiruokien klassikko. Tämä arjen pelastaja maistuu koko perheelle! Jauhelihalla höystetty versio makaronilaatikko on kaikille tuttu, mutta oletko kokeillut korvata lihan savulohella? Se syntyy vielä näppärämmin, sillä syömävalmista savulohta ei tarvitse paistaa ennen uuniin laittamista. Herkullisen lopputuloksen viimeistelee rapea cheddarkuorrute. Katso lohi-makaronilaatikon resepti.
Vinkki: Tee ruokaa reilu satsi sunnuntai-iltana, niin lohi-makaronilaatikko ratkaisee useammankin arkipäivän ruokahuollon kotikeittiössä.
2. Lohikiusaus
Perinteinen kiusaus vie reilummankin nälän ja valmistuu supervaivattomasti, kun käytät valmista peruna-sipulisekoitusta pakkasesta. Sitten lohifilee tai kirjolohifilee kuutioiksi, ainekset vuokaan kerman kera, ja uuniin! Valmista tulee vahtimatta. Kaveriksi sopii esimerkiksi värikäs salaattisekoitus. Kiusauksen voi tehdä valmiiksi edeltävänä iltana ja lämmittää tarjolle silloin kun aikaa kokkailuun ei ole. Katso Hätälän resepti herkulliselle lohikiusaukselle.
3. KAUDEN KALAA
Kauden kalaa, sesongin kalaa, päivän kalaa – rakkaalla kalalla on monta nimeä. Sillä on myös monta lajia, sillä nyt puhutaan kotimaisten ammattikalastajien eri vuodenaikoihin saaliikseen saamasta luonnonkalasta. Eri kalalajeilla on nimittäin omat sesonkinsa, aivan kuten kasviksilla on satokaudet. Ekologisin valinta on napata ostoskoriin sitä kotimaista kalaa, jota kulloinkin on tarjolla.
Myös kauden kalasta arkiruoka syntyy helposti ja nopeasti, vaivattomalla yhden vuoan taktiikalla. Tuoreet kalafileet, kasvikset ja muut lisukkeet vain vuokaan ja uuniin, ja herkullinen arkiruoka on valmis puolessa tunnissa! Värikkääseen Välimeren uunikuha -reseptiin sopivat kuhan sijasta myös muut vaalealihaiset luonnonkalat: hauki, siika tai ahven.
4. UUNILOHI
Suomalaisten arkiruokien kestosuosikkeja on uunilohi, eikä ihme! Mausteita, kastikkeita ja lisukkeita vaihtelemalla uunilohesta voi tehdä lähes loputtomasti herkullisia versiota, ja ruoka valmistuu uunissa kuin itsestään. Uunilohen voi tehdä lohen lisäksi myös kirjolohesta. Rasvaisina kaloina ne kestävät myös vahvempaa maustamista kuin vaalealihaiset kalat. Olisiko sinun makuusi enemmän meksikolaiseen vai japanilaiseen tyyliin maustettu uunilohi?
Vinkki: Olemme koonneet Hätälän parhaat uunilohi-reseptit kätevästi yhteen paikkaan. Katso reseptit ja ammattilaisen ekstravinkit uunilohen valmistukseen teemasivultamme!
5. LOHIPYÖRYKÄT
Hätälän Lohipyörykät ovat niin hyvänmakuisia, että ne sopivat vaikka napsittavaksi sellaisenaan. Kunnon kala-ateria arkeen syntyy sekin huippuhelposti ja käden käänteessä. Lämmitä pyörykät esimerkiksi muusin, riisin tai pastan lisukkeeksi tai lisää ne tomaattiseen pastakastikkeeseen. Pyöryköissä on terveellistä kalaa jopa 80 %. Suolan määrä tuotteessa on vain 0,9 g, joten perheen pienimmätkin voivat herkutella terveellisesti.
Vinkki: Kokeile Hätälän Lohipyöryköitä myös pita-leivän tai tortillan täytteenä. Katso resepti, jossa pyröyköillä täytettyjen pitaleipien oheen kokataan herkullinen munakoiso-matbuha ja harissa-kastike.
6. KALAPIHVIT
Hätälän lämmitystä vaille valmiit kalapihvit pelastavat tiukimmankin päivällisaikataulun. Onkimiehen kalapihvi on perheiden kestosuosikki, samoin herkullisen värikäs Kala-kasvispihvi. Molemmista syntyy myös maistuva kalahampurilainen! Suomalainen superfood silakka on sekin saanut helppokäyttöisen muodon Hätälän Paistetussa silakkapihvissä. Kun vaihtelet lisukkeita ja halutessasi myös kastikkeita, muuntuu tuttu suosikkipihvikin monenlaisiksi aterioiksi.
Kun arkiruuan keksipisteenä on vaivaton kalaherkku, jää aikaa panostaa sen lisukkeisiin. Kokeile vaikkapa yhdistää Onkimiehen kalapihvit kanttarellikastikkeen ja paahdettujen punajuurien kanssa, kuten tässä reseptissä.
7. LOHIPASTA
Koko perheelle maistuva kalaruoka, joka on pöydässä parissakymmenessä minuutissa – kyllä kiitos! Helppo ja herkullinen lohipasta syntyy Hätälän kätevistä lohisuikaleista, joita on saatavilla miedosti suolattuna original-versiona sekä hunajamarinoituna. Lohisuikaleet sopivat niin tomaattisen kuin kermaisen pastakastikkeen höysteeksi. Vielä terveellisempi arkiruoka syntyy vaihtamalla pasta kokojyväversioon. Katso Helppo lohipasta -resepti. Suikaleiden lisäksi esimerkiksi kylmäsavulohi sopii erinomaisesti pastaruokiin – kokeile reseptiä Kylmäsavulohipasta.
Vinkki: Jos ruuanlaittoon on hetki enemmän aikaa, voit leikata suikaleet myös itse lohifileestä tai lohifileepalasta. Pienemmän perheen arkiruokailussa kokonaisesta lohifileestä riittää sekä uuniloheksi että kastikkesuikaleiksi.
8. PAISTETTU KALA
Tuore kala on sekin vaivatonta pikaruokaa arkeen: kalafileet kypsyvät pannulla vain minuuteissa. Aterian lisukkeet voit valmistaa makusi mukaan: riisiä, pastaa, nuudeleita, kvinoaa, perunaa eri muodoissa, juureksia, salaattia… Eri kalalajeja ja lisukeyhdistelmiä kokeilemalla saat arkiruokalistallesi monipuolisen valikoiman terveellisiä kala-aterioita, jotka on helppo ja nopea valmistaa. Katso resepti Paistettu kirjolohi ja paahdettu juuressalaatti, johon voit käyttää kirjolohen sijasta myös lohta. Katso myös resepti Paistettu kuha ja salviaperunat, joka sopii kuhan lisäksi ahvenfileille, haukifileille ja siikafileille.
Vinkki: Vaaleat kalafileet voivat hajota lohta herkemmin paistaessa. Jos haluat pelata varman päälle, leikkaa filee pienemmiksi paloiksi ennen paistamista.
9. SUOLAISET LETUT
Letut, lätyty, räiskäleet, ohukaiset – rakkaalla ruualla on monta nimeä! Suolaiset letut maistuvat niin arkiruokana kuin runsaampana välipalana kaiken ikäisille. Täytteeseen voi käyttää melkeinpä mitä tahansa kalaa, jota jääkaapista löytyy. Katso suolaisten lettujen resepti.
Vinkki: Vaaleat kalat, kuten kuha, siika ja ahven, ovat miedon makuisia. Ne sopivat erityisen hyvin vasta kalaruokaan totuttelevien lasten makuun.
10. LOHISALAATTI
Ruokaisa salaatti maistuu arkiruokana ja tarjoaa lähes loputtomiin vaihtelua sen mukaan, millaisista aineksista salaattisi rakennat. Monet Hätälän kalaherkuista ovat valmiita lisättäväksi salaattiin sellaisenaan ilman kokkaamista. Kokeile makusi mukaan vaihdellen lämminsavustettua lohta tai loimulohta palasteltuna salaattiin tai kylmäsavulohta tai graavilohta valmiina siivuina. Katso Helppo lohipastasalatti -resepti.
Vinkki: Salaatti on erinomainen ruoka myös hävikin välttämiseen. Hyödynnä päivälliseltä ylijäänyt uunilohi tai paistettu vaalea kalafilee seuraavan päivän evässalaatissa.
11. Ekstravinkki – välipalat kalasta
Kalasta saa myös puhtia iltapäivään päivällistä odotellessa. Terveellisen lohisalaatin voi vaikka koota edellisenä iltana valmiiksi purkkiin, jolloin salaatti säilyy rapeana, kuten tässä Hätälän lohisalaattireseptissä. Rennon street food -henkiset lohipiadinat voi koota ja paistaa pannulla valmiiksi ja lämmittää mikrossa sitten kun nälkä yllättää koulupäivän jälkeen. Myös ennakkoon leivottu lohipiirakka on mainio vaihtoehto terveelliseksi välipalaksi – katso reseptit alta!
Kokeile myös Hätälän kätevää reseptihakua: valitse Ateriatyyppi-kohdasta ”Arkiruokaa kalasta”. Klikkaa tästä reseptihakuun!