Joulukalat
Joulun kalapöytä helposti

Poimi käyttöösi joulun 2023 parhaat kalareseptit ja kalaruokavinkit joulupöytään. Ja tietysti maistuvimmat joulukalat Hätälän valikoimista, kuten graavilohi ja savukalat, perinteinen lipeäkala, loimulohi sekä silakasta valmistettu Suutarinlohirulla.

Joulu on monelle vuoden tärkein juhla – ja etenkin tärkeä ruokajuhla. Täydelliseen joulupöytään kuuluu tietysti kala, jota kannattaa kattaa tarjolle monipuolisesti. Näillä kaloilla herkutellaan jouluna 2023.

ITSETEHTY Graavilohi joulupöytään 

Itseoikeutetusti joulupöytään kuuluu tietysti graavilohi. Graavilohen voi valmistaa useilla eri tavoilla ja maustaa oman maun mukaan: tillillä, rosépippurilla tai vaikkapa viskillä. Ruotsalaiseen tyyliin lohi graavataan suolan lisäksi sokerilla, ja kalan annetaan graavautua kylmässä pariin eri otteeseen, joten valmistus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen aattoa. Ja mikäpä estää valmistamasta graavikalaa koe-erän jo joulunalusherkuttelua varten! Katso video ja lisää graavilohireseptejä sivun alaosasta!

 

Katso videolta lohen graavausohje

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi

 

Jos kaipaat vaihtelua graavilohelle, kokeile näyttävää ja maistuvaa Lohipastramia. Lohi paistetaan vain pikaisesti pannulla, joten se jää sisältä herkullisen meheväksi. 

Graavattua kalaa valmiina

Jos kalaa ei halua graavata itse, saa graavilohta ja graavikirjolohta valmiinakin. Vielä helpommalla pääsee, kun hankkii graavikalan valmiiksi siivutettuna. Siivuilla saa näyttävyyttä aaton alkupalapöytään: ne voi taiteilla tarjolle esimerkiksi ruusun muotoon kierrettynä. Kokeile myös Hätälän valmiiksi siivutettuja kylmäsavustettua lohta ja kirjolohta.

 

Marjaiset graavilohisiivut | Tuotteet | Hätälä Oy

Joululohi luo tunnelmaa

Kokonaisesta lohifileestä valmistuu näyttävä juhlaruoka uunissa. Hätälän joululohi maustetaan mm. inkiväärillä, piparimurskalla ja satsumilla – tuloksena kalaruoka, joka paitsi maistuu, myös tuoksuu aidon jouluiselta. Tai kokeile näyttävää Uunilohta skandinaaviseen tyyliin.

Kahdesta Hätälän lohifileestä puolestaan syntyy näyttävä ja mehevä joulun lohipaisti. Täyteläinen tuorejuustotäyte ja suolaisenmakea sinappihuntu tekevät paistista erityisen herkullisen, ja lohipaistin pinta viimeistellään houkuttelevan rapeaksi pankojauheella ja pippureilla. Katso resepti ja kokeile!

 

Lohipaisti jouluun | sisältökuva | Hätälä

HELPOIMMAT KALAHERKUT JOULUPÖYTÄÄN

Ilman kokkailua valmiita tarjolle ovat loimulohi ja lämminsavulohi. Pienempi fileepala on passeli kalaherkku esimerkiksi kahdestaan joulua juhliville, kun taas kokonaisesta loimu- tai lämminsavufileestä riittää isommallekin porukalle. Lohifileet voi asettaa tarjolle sellaisenaan tai esim. vihersalaatin kera.

muista jouluna myös mädit

Mädit sopivat tarjolle joulun alkupalapöytään vaikka sellaisenaan. Siianmäti, muikunmäti tai kirjolohen mäti antavat myös juhlavan loppusilauksen jouluisille kalaruuille. Mädin, loimulohen ja creme fraichen kera tarjoillut perunaletut sopivat paitsi jouluun, myös uudenvuodenjuhliin. Katso resepti.

 

Perunaohukaiset loimulohella ja mädillä | sisältökuva joulusivu | Hätälä

Lipeäkalaa jouluun ja välipäiviin

Joulupöydän perinteisistä perinteisin kalaruoka etenkin rannikkoseudulla on lipeäkala. Perinteisesti se tarjoillaan valkokastikkeen, perunoiden ja herneiden kera, mutta lipeäkalasta voi loihtia myös moderneja vaihtoehtoja. Joulun 2023 trendikkäimmässä lipeäkalareseptissä lipeäkala paahdetaan timjami-valkosipuliöljyn kera – tuloksena kalaruoka, joka sekä tuoksuu että maistuu huumaavan hyvältä. Samalla tekniikalla saavat alkunsa myös Lippiscaket, jotka tarjoillaan hernepyreen ja kylmäsavulohisiivuun käärityn krassisalaatin kera.

Vinkki: lipeäkalareseptejä voi testailla jo hyvissä ajoin ennen joulua, sillä Hätälän Lipeäkalaa on kaupoissa marraskuun alusta lähtien. Tutustu lipeäkalaan ja lipeäkalaresepteihin Lipeäkala-teemasivullamme.

 

Joulukalat joulupöytään | Hätälä Oy | Joulu

kotimainen kala täydentää joulun kalatarjoilun

Lohen ja lipeäkalan lisäksi kotimaiset vaaleat kalat sopivat erinomaisesti joulupöytään ja tuovat monipuolisuutta tarjoiluun. Esimerkiksi siiasta tai kuhasta valmistuu nopeasti näyttävä, kevyt ja herkullinen ceviche, jossa kala marinoidaan ja kypsytetään suoraan lautaselle.

Korppoon kalastajilla oli tapana jo 1700-luvulla viedä kuninkaalle jouluhauki. Tapa on elvytetty henkiin viime vuosikymmeninä, ja nykyään lahjahauen saa tasavallan presidentti. Hätälän reseptissä jouluhauki täytetään sahramilla ja valkoviinillä maustetulla riisillä. Joulukalan valmistus kokonaisesta hauesta vaatii hieman kalankäsittelytaitoja, mutta lopputulos on varmasti vaivan arvoinen.

 

Marinoidut silakat | sisältökuva joulusivu | Hätälä

 

Kotimaisesta silakasta syntyy marinoimalla kalaherkkuja, jotka sopiva niin joulupöytään kuin itsetehdyksi lahjaksikin. Kokeile kanelilla ja neilikalla maustettuja joulusilakoita tai marinoituja silakoita. Sushin ystävän kannattaa testata Etikkasilakoita sushi-tyyliin:

500 g Hätälän silakkafileitä
10 g tuoretta tilliä
Liotusliemi:
1,5 dl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
5 dl vettä
1/2 dl sokeria

Liota silakkafileitä etikka-vesiliemessä 4–5 tuntia tai yön yli. Valuta fileet ja kuivaa ne. Asettele fileet kauniisti laakealle vadille. Voit rullata tai taittaa fileet.

Annostele fileiden päälle hieman wasabimajoneesia. Majoneesin päälle voit laittaa hieman suikaloitua Garia (hillottua inkivääriä). Koristeiksi ja lisämauksi voit käyttää esim. mätiä, leikattua ruohosipulia, tuotetta chiliä jne.

Jos haluat, voi lisätä vadille myös hieman soijakastiketta. Sekoita soija yhtä suureen määrään neutraalia rypsiöljyä.

 

 

Tiesitkö?

Monipuoliseen joulupöytään kannattaa jouluna 2021 tietysti kattaa tarjolle kalaherkkuja ihan oman maun mukaan!

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi